Arama
Filtrele
Kapat
RSS

Blog

Yeni Başlayanlar için Kamp Malzemeleri

Kampa ilk başladığınızda, neye ihtiyacınız olacağını bilmek çok kolay değildir. İhtiyacınız olabilecek malzemelerin listesi çok uzundur ve hangi malzemeyi satın alacağınıza, hangilerini kiralayağınıza karar vermeniz gerekmektedir. Buradaki malzemelerin çoğunu kiralayabilirsiniz, ancak düzenli olarak kamp yapmayı planlıyorsanız, bazı şeylere (iyi bir çadır ve su şişeleri gibi) yatırım yapmaya değer.

Buradaki malzemeler sadece yanınıza alabileceğiniz şeyler değil, başarılı bir kamp gezisinin vazgeçilmez parçalarıdır.

1. Çadır

İyi bir barınak kritiktir çünkü sizi koruyacak, kuru, sıcak ve rahat tutacaktır.

Dikkat edilmesi gerekenler:

  • Genişlik : Doğadayken çadır içinde sadece uyuyacağınız düşünebilirsiniz, fakat kötü hava şartlarına yakalanırsanız vaktinizi çadır içinde geçirebilirsiniz. Bu nedenle çadır içinde herkes için yeterinde alan olduğundan emin olun. Rahatça oturabildiğiniz, uyuyabildiğinizden, uygun tavan yüksekliği olduğundan emin olun.
  • Çocuklarla Kamp : Çocuklarla kamp yapıyorsanız daha geniş ve büyük çadırları tercih edebilirsiniz. Gençlerle birlikte seyahet ediyorsanız, onlar için ayrı çadır da düşünebilirsiniz.
  • Mevsim : Kamp için kullanılan çadırlar genelde 3 mevsimdir (Sonbahar, İlkbahar, Yaz mevsimleri için). Zorlu olmayan kış şartlarında da kullanılabilir bazıları. Seçiminizi ihtiyacınıza göre yapabilirsiniz. Çadırdaki yağmurluklar, havalandırma, örgü paneller gibi özelliklere bu ihtiyaçlar doğrultusunda bakılmalıdır.
  • Ağırlık : Eğer araba ile kampa gitmiyorsanız ağırlık önemli bir kriter olacaktır. Sırt çantanızda veya bisikletinizde hiçbir zaman fazla ağırlık olsun istemezsiniz. Bunun için mümkün olduğunda hafif çadır setleri tercih edilmelidir.

Çadırlara göz atmak için tıklayınız.

2. Uyku Tulumu

İyi bir çadır gibi iyi bir uyku tulumu da önemlidir; mutsuzsanız ve uyuyamıyorsanız, kamptan zevk almayacaksınız demektir.

Dikkat edilmesi gerekenler:

  • Sıcaklık : Uyku tulumları belirli sıcaklık derecelerinde rahat etmeye göre sınıflandırılmıştır. Bu nedenle uyku tulumunu seçerken normalden daha da soğuk bir hava ile karşılaşacağınızı düşünüyorsanız 10-15 derece düşük sıcaklıkta rahat edebileceğiniz uyku tulumlarını tercih edebilirsiniz.
  • Uyku Tulumu Tipi : Çok soğuk olmayan havalar için daha ucuz olan dikdörtgen tipi tulumları tercih edebilirsiniz. Soğuk havalar için mumya tipi tulumlar sizi daha iyi sarar ve sıcak tutar. Soğuk havanın toplanabileceği boşluklar bulunmaz. Mumya tipi tulumlar ayrıca taşıması daha kolay ve hafiftir.

Uyku tulumlarına göz atmak için tıklayınız.

3. Mat

Matlar, sert zemin ile vücudunuz arasında yalıtım ve yastık görevi yaptığı için kamplarda önemlidir.

Dikkat edilmesi gerekenler:

  • Rahatlık : Kampa araba ile gidiyorsanız mümkün olduğunca kalın ve rahat olan matları tercih ediniz. Eğer şişirilebilir matınız varsa onu tercih edebilirsiniz. Fakat sırt çantası ile kamp gidiyorsanızı mümkün olduğunca hafif mat tercih etmelisiniz. Şişirilebilir veya köpüklü matlar tercih edilebilir. Çoğu kaliteli mat 0.75 - 3 inç aralığında kalınlığı değişmektedir, uyurken çok rahatsız olan biriyseniz 2 inç üzerinde şişirilebilir mat tercih edebilirsiniz.
  • Yalıtım : Soğukta kamp yapmayı düşünüyorsanız veya genellikle soğuk mevsimlerde kamp yapacaksanız mümkün oldukça yalıtımı yüksek matları tercih ediniz.
  • Ağırlık : Daha hafif matlar, diğer matlara göre daha pahalıdır. Sizin için önemli olan çantanızdaki ağırlığı azaltmaksa yoğun köpüklü matları tercih edebilirsiniz. Daha pahalı olmasına rağmen daha dayanıklı oldukları için devamlı kamp yapanlar için çok daha uygun olacaktır.

Matlara göz atmak için tıklayınız.

4. Pişirme Malzemeleri

Kamp için konserve veya hazır yemek götürerek, ocaklara ihtiyacınız olmayacak diye düşünebilirsiniz. Ama Ocaklar, sadece yemek pişirmek için değil aynı zamanda suyu arıtmak, sıcak içecekler yaparak soğuk havada sıcaklığınızı korumak için de kullanılabilir. Ocak alırken kendinize şu 3 soruyu sorun, "Kampa araba ile mi gidilecek yoksa sırt çantası ile mi?", "Yemek pişirilecek mi yoksa sadece sıcak su için mi kullanılacak?", "Ocak kaç kişi için kullanılacak?".

Dikkat edilmesi gerekenler:

  • Araba - Sırt Çantası : Araba ile kamp yaparken 2 gözlü gazlı, daha iyi pişirme sağlayan ve bir çok kişiyi doyurabilen ocaklar tercih edebilirsiniz. Sırt çantası ile seyahatlerde daha hafif sıvı yakıt ile çalışan, ya da kanister sistemli ocaklar tercih edilebilir.
  • Sıvı Yakıtlı Ocaklar : Soğuk havalarda entegre sistemli ocaklara göre daha verimli çalışır, fakat daha ağırlardır ve dağınıklıktırlar. Çalıştırmaları biraz daha zordur.
  • Kanister Ocak Sistemleri : Genel kullanımlar için uygundur, hafif ve kullanımları kolaydır. Alev ayarlamaya izin verirler.
  • Entegre Kanister  Ocak Sistemleri : Donmuş yemek yenecek kamplar için en uygun tercihtir. Isı en etkin bir şekilde kaynaktan tencereye transfer eder. Suyu kısa sürede kaynatır.
  • Diğer mutfak eşyalarını unutmayın : Kamp yapmaya yeni başlayanlar evlerindeki eşyaları kullanarak ilk başta fazla harcamadan kamp yapabilirler, plastik kaplar, çatal, bıçak ve bardaklar kullanılabilir. Kamp işini daha çok sevdikten sonra sadece kampta kullanmak için daha dayanıklı ürünler alabilirsiniz.

Kamp mutfağı ve pişirme setlerine göz atmak için tıklayınız.

5. Bıçak

Patates dilimlerken, ipi keserken, ekmeğinizin üzerine tereyağ sürerken bir bıçağa veya çok amaçlı bir çakıya ihtiyacınız olacaktır.

Dikkat edilmesi gerekenler:

  • Araba ile Kamp : Bıçağı daha çok yemek hazırlamak için kullanacaksınız. Bıçağın iyi sarıldığında veya saklandığında emin olun. Bunun dışında diğer durumlar için bir de katlanabilir bıçak veya çok amaçlı çakı aldığınızdan emin olun.
  • Sırt Çantası ile Kamp : Hafif katlanabilir bir bıçak veya çok amaçlı çakı, yemek hazırlamak dahil bir çok işte işinizi grecektir. Taşırken sıkıntı olamaması için katlanabilir veya içe doğru kitlenebilir bıçakları tercih ediniz.
  • Makas : İlk yardım çantanızda yoksa çok amaçlı çakınızda ufak makas olanı tercih ediniz.

Bıçak ve çakılara göz atmak için tıklayınız.

6. Su Şişesi / Termos

Kamp yaparken suyunuzu ve diğer içeceklerinizi saklayacak bir şey olması çok önemlidir.

Dikkat edilmesi gerekenler:

  • Su Şişeleri : Uzun yıllar kampçılar dayanıklı plastik şişeleri kullandılar. Son yıllarda bu amaçlı ürünlerin artmasıyla çelikten, camdan ve sağlam plastikten çeşitli boy ve ebatlarda su şişelerini bulabilirsiniz. Daha hafif şişe gerektiren durumlarında plastik olanları tercih edebilirsiniz, bunun dışında çelik olanlar da tercih edilebilir olacaktır.
  • Termoslar : Ocakta kaynattığınız veya ısıttığınız suların sıcaklıklarını kaybetmemesi için termoslarda saklayabilirsiniz. Böylece tekrar tekrar ısıtma ihtiyacınız olmayacaktır. Termosları seçerken sıcak veya soğuk tutma sürelerini göz önüne alarak veya taşıma kapasitenize göre büyüklüklerine göre tercih yapabilirsiniz.

Su şişesi ve termoslara göz atmak için tıklayınız.

7. Lamba / Fener

Işıklar sadece karanlıkta hareket etmenizi veya iş yapmanızı yaramaz, acil durumlar içinde sinyal olarak dikkat çekerek kurtarıcı da olabilirler.

Dikkat edilmesi gerekenler:

  • Kafa Lambası : Kafa lambası ellerinizi kullanmadan yemek yemenizi, iş yapmanızı, doğanın çağrısına karşılık verip hareket etmenizi sağlar. Birçok kafa lambası standart olarak size beklediğiniz performansı verecektir, bir daha iyi modeller daha dayanıklı ve daha fazla ışık vermektedir. Aynı zamanda daha uzağı da aydınlatarak rahat bir şekilde trekking ve yürüyüş yapmanızı sağlar.
  • Fener : Pilli bir fener yemek masasında veya çadır içinde her zaman yararlı olacaktır. Yumuşak fener ışığı ile diğer kampçıları rahatsız etmeden kitap okuyabilir, yemek yiyebilirsiniz. Yine taşıma durumunuza göre büyük pilli fenerleri tercih edebilir ya da daha hafif modelleri alabilirsiniz. Elektroniğin gelişmesiyle birçok hafif model piyasada bulunmaktadır.

Lamba ve fenerlere göz atmak için tıklayınız.

 

Çocuk Termal İçliklerle Hayatınızı Kolaylaştırın

Çocuk Termal İçlikler

 

Kış geldi termal içlikler çocuklar ve özellikle annelerin gözbebeği. Çocuklarda allerji, terleme gibi durumlarda da faydalanabileceğiniz termal içlikler kışlık giyimde hayatı kolaylaştırıyor. Termal içlikler soğuk hava koşullarında çocukları sıcak tutuyor. Özel bir teknolojiyle üretildikleri için teri hemen dışarı atıyor. Ayrıca çok ince ve hafif olduğu için çocuklar özgürce hareket edebiliyorlar. Az yer kaplaması ve ütü gerektirmemesi diğer tercih nedenlerinden.

Helly Hansen Warm Termal Çocuk İçlikleri HH warm teknolojisi ile üretilmiştir. Bu içlikler %43 polipropilen ve %57 gerçek merinos yününden üretilmektedir. Merino Wool teknolojisinin çok güçlü bir doğal ısı yalıtımı özelliği vardır.HH Warm Termal içlikler oldukça hafif olmalarının yanısıra %100 anti-allerjiktir. Çocuğunuz için giyimi kolay ve kontoru yüksek olan bu içlikler warm özelliği sayesinde sıcak tutar. HH Warm Termal Çocuk İçlikleri ayrıca %100 Lifa teknoloji içerir. Lifa teknolojisi nemi cildinizden hızla uzaklaşırken Warm teknolojisi vücudunuzu sıcak tutar.

Helly Hansen Lifa Termal Çocuk İçlikleri ise %100 Lifa teknoloji içerir. %100 polipropilen ve %100 anti-allerjiktir. Özellikle çok terleyen ve bu nedenle soğuk algınlığını sık geçiren çocukların hayatını kolaylaştırır. Çünkü Lifa teknolojisi nemi cildinizden hızla uzaklaştırmaktadır.

 

 

HH Lifa® Flow Teknolojisi Nedir?

HH Lifa® Flow Teknolojisi:

Bu teknoloji için, outdoor giyimin en önemli parçası olan, taban katmanı (base layer) alanında, bugüne kadar geliştirilmiş teknolojiler arasında bir dönüm noktası olmuştur diyebiliriz. Lifa® Flow, Helly Hansen'in eşsiz Flow(akış) teknolojisini Lifa Stay Dry Teknoloji lifleriyle birleştiren bir yapıdır.

Bu teknoloji ile üretilen içlikler iki katmandan oluşur. İç katman nemi(teri) cildinizden hızla uzaklaştırırken. Dış katman ise sizin kuru ve sıcak kalmanızı sağlar. Nemin hareketi tek yönlüdür. İçeriden dışarıya doğru hareket eder.

Termal İçlik Nasıl Sıcak Tutar?

Termal kumaşlardan üretilen termal atlet ve alt içliklerin nasıl sıcak tuttuğunu merak ettiniz mi?

Termal kumaşlar çok kapsamlı araştırma ve geliştirme projeleri sonucunda üretilen mucize kumaşlardır. Vücudun ısı dengesini korumasına yardımcı olurlar. Bu yönüyle, iç giyim üretiminde de kullanılan termal kumaşlar kışın açık havada ya da soğuk iç mekanlarda çalışan kişilerin kurtarıcısı olmuştur.

Termal kumaşların içinde hava olduğunu biliyor muydunuz?

Termal içliklerin de yapıldığı termal kumaşların içinde kuru ölü hava vardır ve bu sayede ısı yalıtımı oluşturur. Nasıl mı?

Termal kumaşların içinde kuru hava olduğu için buhar geçirgenliği oranı çok yüksektir. Bu geçirgenlik terin vücut üzerinde birikmesini engeller ve teni kuru tutar. Bu kuruluk da ısının kaçmasını engelleyerek ısı yalıtımı sağlar. Termal iç giyim ürünlerinin bu özelliği, yani teri dışarı atabilmesi, vücudun hızla kurumasına yardımcı olduğundan bakteri oluşmasını engeller ve vücudu sağlıklı tutar.

Termal ve Pamuklu İçliklerin Farkı;

Termal iç giyim ürünleri vücut ısısının %80 kadarını vücutta hapsederken, pamuklu iç giyim ürünleri hemen hemen tüm ısıyı dışarıya verir. Termal iç giyim ürünleri, teri vücut üzerinde tutmadığından teri ıslaklık olarak hissetmeyiz. Pamuklu iç giyim ürünleri ise ıslaklığı dışarı vermediğinden ve tene yapışarak hızlı bir şekilde kurumadığından kış şartlarında vücudu hasta edebilir.

Ayrıca termal iç giyim ürünleri...

· Hafif ve esnektir. Maksimum hareket özgürlüğü sağlar.
· Rahat ve yumuşaktır; vücudu ikinci bir ten gibi sarar.
· Nemi vücut üzerinde tutmaması ve kuru kalmayı sağlaması koku oluşumunu engeller.

 

termal içlik nasıl sıcak tutar ile ilgili görsel sonucu

Dağcılıkta 3 Katman Giyim Sistemi

Üç katman giyim sistemi yüzyıllardır kaşifler, avcılar ve soğuk bölgelerde yaşayan topluluklar tarafından kullanılmaktadır. Eskimoların bir sözü vardır "Terlemek ölüm demektir." Soğuk havalarda terlediğimizde giysilerimiz ıslanır. Islak giysiler vücut ısımızı hızla düşüreceğinden, başta hipotermi ve donma gibi ölümle sonuçlanabilecek olaylar meydana gelebilir. Bu durumu engellemek, dengede tutabilmek için çok basit bazı giyim kuralları vardır.

Aslında terlemenin kötü bir tarafı yoktur. Vücut sıcaklığının artmasıyla ter bezleri daha çok çalışarak terleme ve sonrasında terin buharlaşmasıyla vücudun ısı dengesi sağlanır. Terlemenin bir diğer faydası ise, insan vücudundaki üre, ürik asit, tuz ve diğer zararlı maddeler terleme yoluyla dışarı atılır. Böylece ter bezleri birer böbrek gibi çalışarak kanın temizlenmesine yardımcı olurlar.

Üç katmanlı giyim sistemi terleme sırasında önem kazanır. Vücuttan salgılanan ter eğer giysileri aşıp havaya buhar şeklinde salınabiliyorsa doğru giyinmişiz demektir. Eğer yanlış giyinirsek vücudumuzdan salgılanan ter başta iç çamaşırlarımızın ıslanmasına sebep olacaktır. Islanan çamaşır ve giysilerin kuru giysiye kıyasla 20 kat daha fazla ısı kaybına yol açması zor doğa koşullarında hipotermi ve donma gibi sonuçlara yol açabilir.

Üç katmanın her biri doğru şekilde giyilmiş olmalıdır. İç katman yani cildimizle doğrudan temas eden iç giysiler uygun seçilmezse, örneğin pamuklu giysiler tercih edilirse vücudumuzdan salınan ter ilk katmanda yoğun bir şekilde birikecek, ardından ıslanıp terin orta ve üst katmandan buhar şekilde atılmasını engelleyecektir. Bu tip durumlarda en pahalı Goretex mont dahi bir işe yaramayacaktır.

Aynı şekilde terin tahliyesini mümkün kılmayan, kalitesiz bir dış katman ceket giyilirse ter gene vücudunuzdan tahliye olmayacak; iç ve orta katman ne kadar iyi olursa olsun biriken ter buharı içinizde ıslanmaya neden olacaktır.

Doğa sporu yaparken terlemeyi ve kötü kokuyu engelleyen kozmetikleri kesinlikle kullanmayın. Bu tip ürünler, ter bezlerinin ağzının kapanmasına ve dolayısıyla iltihaplanmaya neden olmaktadır.

Yukarıda yazdığımız kurallar yaz ve kış tüm dağcılık ve doğa sporları ile ilgilenen sporcu arkadaşlarımız için geçerlidir. Aynı zamanda avcılar ve doğa fotoğrafçıları için de referans olabilir.

Üç katman giyim sistemi

İç Katman: Cildimizle doğrudan temas eden katmandır. Gündelik hayatta giydiğimiz iç çamaşırlarımız da bir nevi iç katmandır. Günlük hayatta kullandığımız pamuklu ve diğer doğal lifli iç çamaşırları teri hızla emdikleri için bize konfor ve hijyen sağlarlar. Bu tip doğal lifler doğada, özellikle çetin hava şartlarında giyildiğinde bir takım problemler başgösterir. Pamuk teri hızla emerek liflerin arasına hapseder ve kuruması zaman alır. Terin bir üst katmana transfer edilip buhar halinde vücuttan atılmasını engeller. Bu nedenden dolayı pamuklu giysileri doğada kullanmamak gerekmektedir. Sentetik kumaşlar bu konuda en başarılı kumaşlardır.

İç katmanda kullanılan sentetik kumaşlar

Poliproplen Kumaşlar: Teri pek fazla tutmazlar. İç katman için uygun kumaşlardır. Olumsuz özelliği kötü koku yapması ve kaşındırmasıdır.
Polyester Kumaşlar: Teri pek fazla tutmazlar. İç katman için en uygun kumaşlardır. Kaşıntı, kötü koku gibi olumsuzlukları yoktur. Termal içlikler kaliteli, ter transferini iyi yapan bir iç katman giysisidir.

Orta Katman: İç katman ve dış katman arasında kalan tüm giysiler orta katman olarak adlandırılır. Bu katmanda da sentetik kumaşlar tercih etmeliyiz. Kaç kat giysi ile orta katman oluşturacağımız tamamen ortam koşullarına, yapılacak aktivitenin zorluk derecesine göre belirlenir. Soğuk bir kış günü alçak irtifada yapılan günübirlik doğa yürüyüşlerinde tek kat polar işinizi görebilecekken, yüksek irtifada birkaç gün süren tırmanış faaliyetlerinde birkaç kat giyinmeniz gerekebilir. İnce kumaşlar tercih edilmelidir. Yoğun aktivite esnasında soğuk hissettiğinizde katları artırabilir veya çok sıcak hissettiğinizde azaltıp ısı ve terinizi dengeleyebilirsiniz.

Dış Katman: Hareket eden hava vücudun duran havaya kıyasla daha fazla ısı kaybetmesine yol açar. -15 derece ısıda 40 km/saat rüzgar esen bir dağda -27 derece hissedecek, kıyafetleriniz ıslaksa 20 kat daha hızlı ısı kaybedeceksiniz. Dış katman sizi rüzgar ve yağmur gibi dış etkenlerden koruyan, hızla ısı kaybetmenize engel olan bir bariyerdir. Dağda hayatta kalabilmenin anahtarı kuru kalmaktır.

Goretex ve Event nefes alabilir kumaş kullanılan dış katman ceket ve pantolonlar ile vücutta oluşan ter buharı dışarı atılabilir. Bu tip ürünler aynı zamanda yağmur ve rüzgar geçirmezlik sağlarlar. Nefes alabilir bir dış katman giysisi kullanmamanız durumunda en iyi iç ve orta katman giysilerini giyseniz dahi ter ile ıslanmaktan başka seçeneğiniz olmayacaktır.

5000 metre ve üstü tırmanışlar için özel tasarlanmış, yalıtım malzemesi olarak kaz tüyü dolgulu, nefes alabilirlik ve su geçirmezlik sağlaması açısından Goretex membran kullanılmış özel dış katman giysiler vardır.

Marmot'un 8000 metre çıkışları için ürettiği üst seviye kaztüyü dolgulu bir dış katman

Kaz tüyü dolgulu dış katmanlar çok iyi bir yalıtım sağlarlar. Aynı zamanda hafif ve paketlendiğinde az yer kaplarlar. Pahalı olmalarının yanısıra en büyük dezavantajları ıslandıklarında yalıtım özelliklerini kaybetmeleridir. Kaz tüyü dolgulu pahalı malzemelerde ıslanmanın önüne goretex membran kullanarak geçilmiştir.

Yukarıda sıkça Goretex ve Event'ten bahsettik. Goretex ve Event bir kumaş çeşidi değildir. Piyasada herkesçe bilinen firmalar önce sentetik kumaşları dokuturlar. Dokunan ve ardından boyanan kumaş Goretex veya Event membran ile lamine edilir (ısıl işlem ile yapıştırılır), daha sonra uygun kalıplarla kesilen kumaş konfeksiyonda dikilir. Dikim işlemi bittikten sonra, dikiş iğnesinin girip çıktığı noktalar ve birleşme noktaları bantlarla ısıl yöntem ile veya çeşitli yapıştırıcılarla yapıştırılır. Firmalar Gore firmasına bitmiş tekstil ürününü (örn. ceket) gönderirler. Gönderilen ürün çeşitli testlerden geçirir. Testten başarılı geçen bitmiş ürüne Gore firması "su geçirmezlik" sertifikası verir. Membran tek başına para etmez, 500 dolarlık cekette en fazla 20 dolarlık maliyeti vardır. Gore firması sertifikalandırdığı ve isim kullanım hakkı verdiği bitmiş üründen yüksek ücret talep etmektedir. Goretex ürünlerin diğer ürünlere kıyasla çok pahalı olmasının sebebi budur.

Goretex Sertifikası

Goretex kullanılmış bir üründe Goretex su geçirmezlik sertifikası bulunmayabilir. Bu ürünün su geçirdiği anlamına gelmemektedir. Üretici Gore firmasına sertifika lisans ücreti ödemek istememiş olabilir.

Goretex'in en yaygın alternatifi Event'tir. Yurtdışında uygun fiyatı sebebiyle Event oldukça sık tercih edilir olmuş, Gore firmasının tekelini kırmıştır. Hatta internet'te Event kumaşların ter buharını dışarı daha iyi attığı tartışıldığından Gore firması bu durumdan rahatsız olmuş, kendi membranlarının da en az Event kadar iyi olduğunu iddia ettikleri çeşitli demolar yapmışlardır.

Diğer İç ve Dış Katmanlar: Ayakkabı, çorap, eldiven, bere, balaklava gibi malzemeler yukarıda anlattığımız katmanların tamamlayıcısıdırlar. Bu malzemeler de nefes alabilir özellikte olmalı, teri içeride hapsetmemelidirler.

 

Soğuk geçirmeyen termal içlikler ile kışa meydan okuyun!

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları artık son buldu. Geçtiğimiz haftadan itibaren yurdun dört bir yanına yağan kar, son günlerde batı illerini ve İstanbul'u da etkisi altına aldı. Peki bu soğuk ve yağışlı kış günlerinde sıcak evimizde mi oturmak zorundayız?

Tabiki hayır! Eğer uygun kıyafetleri seçerseniz kışa meydan okuyup, kar, kış demeden kışın tadını çıkarabilirsiniz. Peki bu uygun kıyafetler nelerdir?

Soğuk geçirmeyen bir içlik, bunun ilk parçasıdır. Doğa sporlarıyla ilgilenenlerin bildiği ve teknik olarak İç Katman (Temel Kat) giysisi olarak adlandırılan termal içlikler ilk önce giyilen ve tene direk temas eden katmandır. Bu nedenle bu katman nemi dışarıya çabuk verebilmeli ve böylece nemin vücudumuza temasını önleyerek gereksiz ısı kaybını önlemelidir. Ayrıca çabuk kurumalı, ıslakken de yalıtım yeteneğini korumalı, esnek ve rahat olmalıdır. Pamuklu kıyafetler vücut ısınızın %100’e yakınını dışarıya verirken termal giysiler özel teknolojileri sayesinde ısınızın %80’ini vücutta tutabilir.

Kadın, erkek ve çocuklara özel olarak üretilmiş termal içlik modellerini veya kullanım alanlarına göre özelleşmiş çeşitli marka ve modellerdeki termal içlik ürünlerini "termal içlik modelleri ve fiyatları" sayfamızdan görebilirsiniz.

Termal İçlikler Hakkında

Kapsamlı Ar-Ge çalışmaları sonucunda üretilen termal içlikler, günümüzün "mucize" sayılabilecek ürünlerindendir. Termal içlikler, vücudun ısı dengesini korumaya yardımcı olur.

Soğuk kış şartlarında vücudunuzun oluşturduğu ısıyı vücutta tutar. Pamuklu ürünler vücut ısısının % 100'e yakınını dışarıya verirken termal giysiler özel teknolojileri sayesinde ısının yüzde 80'ini vücutta tutar.

Bu da vücudumuzun soğuk havalarda üşümemesini sağlar. Termal giysiler bunu yaparken bir yandan da teri üzerinizde tutmama özelliğini yerine getirir. Dolayısıyla aktif spor yaparken oluşan ter, vücutta kalmaz, bir üstteki katmana aktarılır.

Pamuklu giysilerde teri, ıslaklık olarak hissedersiniz. Pamuklu ürün ıslak ıslak vücudunuza yapışır ve hızlı kurumadığı için hastalıklara davetiye çıkarır. Termal ürünler ,ise teri dışarı atar, hızlı kurur ve sağlıklı kalmanıza yardımcı olur.

TERMAL GİYSİLERİN İÇERİĞİ NEDİR?

Termal giysiler; polyamid, polyester ,polyproplen ve elastanın belirli oranlarda karışımından oluşturulur.

TERMAL GİYSİLER NERELERDE KULLANILIR?

Termal giysileri; kayak, snowboard, yelken, kürek, bisiklet, motosiklet, dağcılık, trekking vs. doğa sporları ile fitness, pilates, basketbol, voleybol gibi salon sporlarında da rahatlıkla kullanabilirsiniz.

TERMAL GİYSİLERİN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Termal giysiler, vücudu ikinci bir deri gibi sarar. Nefes alır. Dikişsizdir. Çoğunlukla Merly Actisystem teknolojisi kullanılarak üretilmiştir. Çok hafif ve elastiktir.
Rahat ve yumuşaktır. Ten ile uyumludur. Optimal nem transferi sağlar ve bakteri oluşumunu engeller. Vücudu terden korur, kuru kalmasını sağlar, kokuyu azaltır
Isı kontrolu sağlar, aşırı sıcak ve soğuk stoklanmasını önler. Maksimum hareket özgürlüğü sağlar. Vücut için gerekli yerleri özel üretimle kuvvetlendirilmiştir.
Gore-tex ve benzeri dış katman giysilerinin teri daha rahat dışarı atmasına yardımcı olur.

TERMAL GİYSİ ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Termal giysiler; termal atlet, yarım ve uzun kollu t-shirtler, termal kısa ve uzun taytlardan oluşur. Termal içlikler alt ve üst takım olarak satıldığı gibi ayrı ayrı da satılabilmektedir.

TERMAL ATLET HASTALIĞI ÖNLER Mİ?

Termal ürünlerin en önemli özelliği vücutta teri tutmamasıdır. Pamuklu ürün gibi teri emmezler, bu nedenle vücudunuzda terin yarattığı ıslaklığın yol açtığı bir çok hastalığın oluşmasını engelleyebilirler. Özellikle çok terleyen çocuklar ve yetişkinler için sağlıklı bir üründür.

Şu deneyi yapın: Termal ürün ve pamuklu ürünü suya sokup çıkarın, sonra da sıkın. Termal ürünün hızla kuruduğunu, pamuklu ürününse uzun süre ıslak kaldığını gözlemleyebilirsiniz.

Doğa Sporlarında Giyim Nasıl Olmalı?

Her türlü doğa sporunda giysilerinizin vücut ısınızı doğru ısıda tutması, güvenli ve konforlu bir faaliyet geçirebilmeniz için doğadaki sıcaklık değişikliklerine kolay adapte olmanıza yardımcı olması gerekir. Bunun için doğada dikkat edilmesi gereken; üç farklı katmandan oluşacak şekilde giyinmektir. Bu katmanlar şu şekilde anlatılabilir:


İç Katman (Temel Kat)
Bu kat ilk önce giyilen ve tene direk temas eden katmandır. Bu kat nemi dışarıya çabuk verebilmeli ve böylece nemin vücudumuza temasını önleyerek gereksiz ısı kaybını önleyebilmelidir. Islak bir iç çamaşır kuru bir iç çamaşıra göre yaklaşık 25 kat daha hızlı ısı kaybetmemize neden olabilir. Ayrıca çabuk kurumalı, ıslakken de yalıtım yeteneğini korumalı, esnek ve rahat olmalıdır. Geçmişte temel katman olarak yün iç çamaşırlar kullanılmaktaydı çünkü tek seçenek buydu. Halen kullanılmasına rağmen yün, ağır olması, su tutması ve tende rahatsızlık yaratması nedeniyle fazla tercih edilmez. Günümüzde sentetik kumaşlardan yapılma giysiler kullanılmaktadır. Bu kumaşlardan üretilmiş giysiler yüne göre çok daha iyi sonuçlar verirler.


Orta Katman (Yalıtım)
Orta katmanın görevi vücudumuzun ürettiği sıcaklığı koruyabilmektir. En iyi izolatör malzeme durağan havadır. Bu yüzden bu katmanda havayı tutabilecek malzemeler kullanılır. Bu katmanda yün giyim malzemeleri kullanılabilmekle birlikte yukarıda belirtilen nedenlerden dolayı sentetik giysiler daha uygundur.


Outdoor Termal GiyimOrta katman genelde yelek ya da ceket şeklinde olur. Önden fermuarlı bir malzeme, havalandırmayı kolaylaştıracağından, tercih edilmelidir. Ayrıca orta katmanda kullanılan giysilerin de hareketi engellememesi gereklidir. Genelde bir kalın giysi yerine iki ince giysi giymek daha yararlıdır. Böylece birini çıkarma şansımız olacağından vücut ısımızı kontrol etmek kolaylaşacaktır. Daha soğuk iklimlerde dolgu malzemeli ceketler, parkalar ya da yelekler kullanılabilir. Bu ceketlerde dolgu malzemesi olarak tüy ya da sentetik malzemeler kullanılır. Bu tür dolgu malzemeli ceketlerin kullanıldıkları kumaş ve dolgu malzeme cinslerine göre kullanılabilecekleri koşullar ve performansları da farklılık gösterecektir. Doğal dolgu malzemeleri kullanılan (kaz tüyü gibi) mont ve yelekler daha hafif olacak, kolay şekilde torbasına küçültülebilecek, performansları daha iyi ve ömürleri daha uzun olacaktır. En büyük dezavantajları ıslandıkları zaman ısı yalıtımlarının kalmamasıdır. Bu bakımdan sentetik dolgu malzemeleri kullanılan mont ve yelekler avantajlıdır. Sentetik dolgu malzemeli montlar daha ucuz olmalarına ve ıslandıklarında bir miktar ısı yalıtımı sağlayabilmelerine rağmen, performans olarak kaz tüyü montlar kadar iyi değildirler, ömürleri daha kısadır ve kolay sıkıştırılmazlar. Kaz tüyü montların ıslanmaya karşı dayanıklılıklarını artırmak için günümüzde üreticiler Gore-tex gibi nefes alabilen kumaşlardan istedikleri verimi alamadıklarından Dryloft benzeri kumaşlar üreterek su geçirgenliği düşük ve performansı yüksek ürünler üretmişlerdir.


Vücut ısımızı korumak için gerekli en önemli malzemelerden biri de şapkadır. Baş bölgesi kılcal damarların yüzeye en yakın olduğu bölgelerden biridir ve bu yüzden başımızdan radyasyon yoluyla sürekli ısı açığa çıkar. 4 C'de vücut ısımızın %50'sini ve -15 C'de ise vücut ısımızın %75'ini başımızdan kaybedebiliriz. Bu yüzden şapka ya da bere kullanmak vücut ısınızı ayarlamanızda en önemli giysilerden olacaktır. Daha soğuk havalarda başlık yerine gözler dışında tüm başı ve yüzü kaplayan; balaklava dediğimiz ürünler de kullanılabilir. Yazları ise başınızı ve yüzünüzü güneşin ısı ve ışınlarından koruyacak bir şapka kullanmak önemlidir.


Ellerden meydana gelen ısı kaybı da çok yüksektir ve bu yüzden onları da korumak çok önemlidir. Bunun için eldiven ya da mitten denilen tek parmaklı eldivenler kullanılabilir. Tek parmaklı eldivenler özellikle çok soğuk havalarda, tüm parmakları (baş parmak dışında) bir arada tuttuğu, için daha uygundur. Soğuk hava şartlarında iç, orta ve dış katmanları aynen eldivenlere de uygulamak mümkündür.


Dış (Koruyucu) Katman
Dış katmanın amacı, orta katmanı yağmur, kar ve rüzgar gibi dış etkenlerden korumaktır. Bu malzemeler üstte ceket ya da uzun parka, altta ise pantolon ya da salopet şeklinde olabilir. Yapı olarak bu malzemelerin vücudu havalandırmaya yatkın olarak üretilmiş olmaları gerekir. Ceketlerin önden çift yönlü fermuara sahip olması ve koltuk altı fermuarları olması aranan özelliklerdir. Ayrıca fermuarların kolay çalışması ve yağmura karşı korunmalı olması, malzemenin bol sayıda ve geniş cepleri olması da önemlidir. Aynı şekilde pantolonların da yandan boydan boya fermuarlı olması hem havalandırmayı, hem de giyip çıkarmayı kolaylaştıracaktır. Ayrıca ceketimizin koruyucu ve kafamızla birlikte hareket edebilen, gerektiğinde kaskla da beraber kullanılabilecek iyi bir başlığa sahip olması da önemlidir. Dış katman olarak kullanılacak malzemelerin diğer bir özelliği de hareketi kısıtlamamalarıdır.


Kayak Termal GiyimTamamen su geçirmez malzemelerden üretilmiş giysiler ilk bakışta bu katman için uygun gözükebilirler. Burada atlanan nokta insan vücudunun dışarıya sürekli, özellikle hareket halindeyken, su buharı atmasıdır. Dışarıdan gelen suyu içeriye geçirmeyen bir kumaş içerideki su buharının da dışarıya çıkmasını engelleyecektir. Böylece dışarıdaki sudan korunmaya çalışırken kendi vücudumuzun ürettiği su buharı bizi ıslatacaktır. Nefes alabilir/su geçirmez kumaşlar bu sorunu ortadan kaldırmak için üretilmiştir. Nefes alabilir/su geçirmez malzemelerden en bilineni Gore-tex, polytetrafluoroethylene (PTFE) den meydana gelen ve mikroskopik gözenekleri olan bir film tabakasıdır. Nefes alabilirlikten kastedilen bu su buharını dışarıya atabilme özelliğidir. Gore-tex piyasadaki tek su geçirmez-nefes alabilir malzeme olmamakla birlikte en çok kullanılan ve en iyi performansı gösteren üründür. İnce bir zar şeklinde olan Gore-tex genelde bir dış kumaşla birleştirilerek kullanılır. Bu dış kumaşın da suyu kaydırıcı özelliği olması gerekir.

 


Ana olarak iki çeşit Gore-tex giyim malzemesi vardır; iki katlı ve üç katlı. İki katlıda Gore-tex zar dış kumaşla birleştirilmiş ve en içe bir astar kullanılmıştır. Üç katlı olanda ise Gore-tex zar bir dış ve bir iç katla birleştirilmiştir. İki katmandan oluşan ürünler genel olarak daha yumuşaktırlar, şehir ve daha hafif kullanım için daha uygundurlar. Üç katmandan oluşan ürünler ise ayrı bir astara ihtiyaç duymadıkları için daha hafiftirler ve genel olarak dağcılık uygulamalarında kullanılmak için dayanıklı olduklarından daha uygundurlar.
Dış katman olarak kullanılacak giysilerde dikiş noktalarının içeriden bantlanmış olması suyun bu noktalardan içeri sızmaması için gerekli bir özelliktir.


Dış katmanın en önemli görevlerinden biri de rüzgarı geçirmemesidir. Çok soğuk havalarda dışı Gore-tex ya da benzeri bir malzeme ile kaplanmış kaz tüyü ya da sentetik parkalar giymek de mümkündür.

Soğuk Günlerde Termal İçlik Kullanmanın Yararı


Kışın soğuk günlerde kıyafetin içine giyilen yün içlikler vücut sıcaklığını korumada bilinen en eski yöntemlerdendir. Günümüz teknolojisinin nimetlerinden sayılan termal içlikler son zamanların en çok tercih edilen ürünleri arasında birinci sırada yerini almıştır. Termal içlikler, yünlü olanlarından farklı olarak vücudu kaşındırmayan ince bir yapıya sahiptir. Geniş kapsamlı bir araştırma ve incelemeler sonucun da üretilen termal ürünler sadece içlik olarak değil birçok giyim türünde kullanılarak vücudun ısı dengesini korumada yardımcıdır.


Termal içlikler vücutta ekstra bir koruma tabakası oluşturarak dışarının soğuk havasını izole eder ve üşümeyi engeller. Pamuklu kıyafetler vücut ısında kayba neden olurken termal ürünler üretim özellikleri sayesinde ısının yaklaşık yüzde seksenini vücutta tutarak kalkan görevi görür. Ayrıca termal ürünler vücuttaki ısı artışıyla oluşan teri emerek bir üst katmanına aktarır. Böylece ter vücutta kalmadan bir üst tabakada kurur.


Pamuklu ürünlerde ise vücutta oluşan ter ıslaklık olarak hissedilir. Bu sebeple vücutta ıslak kalan pamuklu ürün hastalıklara davetiye çıkarır. Termal ürünlerde ise böyle bir durum söz konusu değildir. Çabuk kurur ve hastalıklara sebep olmaz.


Kış sporu ile uğraşanlar sporcular için, iş hayatı gereği dışarıda bulunanlar için ve asker için termal içlik vazgeçilmez bir üründür. Ayrıca spor yapanların, motosiklet kullananların, okula giden çocuklar ve herkesin rahatça ve güvenle kullanabileceği ürünlerdendir termal ürünler.

Soğuktan Korunmanın Yolları

 

• Kalın kıyafet giyin. Fakat fazla terlememeye dikkat edin. Termal içlik Puhu'nun Thermolite® teknolojisi vücudu sıcak tutarken, oluşan teri dışarı atar.

• Beslenme düzeni çok önemli. Meyve ve sebze bolca tüketilmeli. Özellikle C vitamini deposu olan mandalina, portakal vb. meyveleri tüketmenizde fayda var.

• Astım hastaları için kış ayı çok tehlikelidir. Mümkün oldukça dışarı çıkmamaya çalışmalı, soba ve kömür etkisinden kaçınmalıdır.

• Kalp hastalığı olanlar, diyabet hastaları, tansiyon hastaları, yaşlılar ve çocuklar çok soğuk günlerde dışarıya fazla çıkmamaya özen göstermeli.

• Yüksek tansiyonu olanların da ilaçlarını titizlikle kullanmaları, direnç artsın diye diyeti bozmamaları, tuzlu yememeleri büyük önem taşıyor.